Geen wijnen
Langlois-Chateau... het spiegelbeeld van de groep Bollinger in de Loirestreek.
Kent u de wijnen van Montes uit Chili al?
De liefde van een man voor zijn vrouw: Luis Felipe Edwards - Dona Bernarda
Voorstelling Château Patache d’Aux – Cru Bourgeois – Médoc
Wijndegustatie Mechelen 24 november 2018
Stuivend fris aroma van groene appel en citrus. Ideaal aperitief,...
Deze wijn komt uit de Central Valley, gelegen ten zuiden van Santiago....
De Bourgogne Blanc Couvent des Jacobins wordt gemaakt van...
In de neus ruik je vooral rode vruchten, lichte karamel en snoepgoed....
De Andes is het langste gebergte ter wereld. De indrukwekkende...
Published : 13-11-2020 23:34:34
Categories : Wijnimport.be
Bij de eindejaarsfestiviteiten (waar we toch een béétje op hopen) horen natuurlijk bubbels, maar dat hoeft niet altijd Champagne te zijn. Zo werden wij aangenaam verrast door de Langlois /Rosé Brut /Crémant de Loire AOP, een blend van Cabernet Franc (minimum 50 %) en Pinot Noir. Gedeeltelijk andere druiven dan in de Champagne dus, maar van een niveau dat er probleemloos mee kan wedijveren.
De voorgeschiedenis van het huis Langlois- Chateau gaat terug tot 1885. Maar de naam Langlois –Chateau duikt pas op in 1912 als Eduard Langlois en zijn echtgenote Jeanne Chateau zich aan het roer van de firma zetten. Een belangrijke datum in de bedrijfshistorie is 1973. Dan neemt de Groupe Bollinger een meerderheidsparticipatie in het bedrijf. In 2010 tenslotte worden de huidige kelders en chais in Saumur in gebruik genomen. Vandaag bezit men 95 ha eigen wijngaarden, waarvan 51 in Saumur, 11 in Saumur – Champigny en 33 in Sancerre. Daarnaast worden ook druiven aangekocht bij contractboeren.
Het druivenmateriaal voor deze cuvée is afkomstig van percelen in Montreuil Bellay en Puy Notre Dame, waar de stokken wortelen in klei-kalkbodems of kalkzandsteen.
De oogst gebeurt volledig manueel en de druiven worden verzameld in geperforeerde kratjes. De oogst van elk druivenras en elk perceel wordt eerst afzonderlijk gevinifieerd. Enkele uren na de pluk worden de druiven al geperst in een pneumatische pers en daarna gaat de most in thermogereguleerde inox cuves. Pas als de stille basiswijnen af zijn, beslist men over de definitieve assemblage voor de schuimwijn. Het productieproces daarvan geschiedt volledig volgens de méthode traditionnelle, met een rijping van minimum 18 maanden op de droesem.
In ons glas komt een waarlijk feestelijke schuimwijn met een delicate bleekroze kleur en wervelende belletjes. In het aroma bespeuren we een subtiel vleugje zachtheid (de dosage ligt op 14 g/l) en in de mond is de mousse mooi dekkend en worden we getrakteerd op rood fruit en fijne beschaafde zuren. Deze wijn ademt uit al zijn poriën de know-how van Bollinger.
Bron: Jéroboam Magazine 6 november 2020, nummer 52, pagina 3