Bezoek Cellers Most Doré en exclusiviteit label

Published : 05-06-2017 22:49:03
Categories : Wijnimport.be

Cellers Most Doré is een familiebedrijf en dus geen coöperatieve zoals de meeste Cava producenten. Ter plaatse kent iedereen hen als het “Institut Del Cava”.

De gebruikte druivenrassen voor de Cava’s zijn Macabeo, Xarel.Lo en Parella. Je kan dit dus beschouwen als een klassieke Cava! Het volstaat om de zware fles in de hand te nemen om te weten dat men hier klasse producten aflevert.
We hebben de gelegenheid gekregen om kennis te maken met de verschillende Cava’s die men produceert.Op de vraag of we een oude fles kunnen proeven was het antwoord ‘graag bij een volgend bezoek maar verwittig vooraf’! Oude flessen liggen immers niet klaar om zomaar te proeven bij een bezoek.

We zagen enorm veel kelders, zelfs eentje met een trein in. Maar hier zag ik voor het eerst een bandsysteem met de breedte van een fles. Na een bestelling legt de keldermeester het aantal bestelde flessen op de band en deze gaan verder naar de afwerking. Aan zijn rode neus te zien van de keldermeester is er af en toe eentje voor hem. Maar een keldermeester heeft dan ook de taak om af en toe eens proeven.

Doel van onze reis was tweeledig. Graag hadden we Exclusiviteit voor België voor dit label gekregen en daarnaast een nieuw etiket gekozen omdat nogal wat klanten het ouderwets vinden. De exclusiviteit kregen we samen met mijn vriend Jan van Restaurant D’Entrecote in Borgloon.
Na het bezoek aan de enorme kelders kwamen we vlug tot de conclusie dat een moderner etiket voor deze Cava niet geschikt is. Er lagen massa’s flessen Cava (Millésimée) van 20 jaar en ouder. De traditie is hier een belangrijk onderdeel van de Cava productie en een modern etiket past dan niet bij dit type bedrijf.

Na twee jaar samenwerken, begint de verkoop van deze Cava goed te lopen. Wat opvalt, is dat 80% naar traiteurs en restaurants gaat. Daarnaast valt op dat dat de Brut Nature, zonder toegevoegde suikers, veel minder gevraagd is. Nochtans is de Brut Nature in de Wijnkoopgids2017 van Frank Van der Auwera als eerste prijs/kwaliteit uitgekomen.

Wijnimport.be blijft vol inzetten op deze samenwerking!