Info

Best verkochte producten

Overzicht van producten van fabrikant San Valero

Bodegas San Valero bevindt zich in de DOP Cariñena tussen Madrid en Barcelona. Dit is een van de belangrijkste appellaties die de regio Aragon rijk is. San Valero is een coöperatieve die ontstond in 1944 en ondertussen is uitgegroeid tot een bedrijf dat 3500 hectare wijngaarden beheerd.

Tussen Madrid en Barcelona vinden we de DOP Cariñena, een van de belangrijkste appellaties die de regio Aragon rijk is. De erg aparte en met keien bezaaide bodems leverden de wijn de naam “vino de las piedras” op, zeg maar de ‘wijn van de stenen’. Dit is een nieuwe en ambitieuze Spaanse wijnstreek. Wijnimport.be heeft in primeur een samenwerking opgestart met San Valero.


Locatie San Valero BodegasCariñena - DE WIJN DIE UIT DE STENEN KOMT

Gelegen zowat 50 km ten zuid-westen van Zaragoza, vinden we het stadje Cariñena in het centrum van een plateau dat begrensd wordt door een merkwaardige sliert van onbegroeide heuvels (Sierra de Alcarén).


Op de meer vruchtbare plaatsen vinden we olijfbomen en wijngaarden. Nabij de Huerva, zijrivier van de Ebro, is er ook fruitteelt. In de zomer wordt het hier erg warm, met temperaturen tot boven de 35°C, maar de hoogteligging van 280 tot 850 meter zorgt ‘s nachts voor afkoeling. De huidige wijngaardoppervlakte bedraagt 13.800 hectare, zeg maar 4 keer zoveel als Châteauneuf-du-Pape. Helemaal toevallig is die vergelijking niet want er zijn enkele raakpunten tussen beide wijnstreken.
Neem nu de met keien bezaaide bodem. Geen galets roulées zoals in de zuidelijke Rhône, maar scherpe stukjes rots en steen, vaak meer dan een vuist groot.
Men onderscheidt vier terroirs: Cascajo, Calar, Royal en Tierra Fuerte. De bodem is rijk aan kalk met aders van zanden leisteen in de diepere lagen. De aarde zelf slaat soms rood of wit uit, al naargelang de mineraliteit (ijzer) of de kleirijkdom van de ondergrond. Het gros van de percelen ligt in de vallei op een hoogte tussen de 280 en de 300 meter.


Maar zoals gezegd zijn vinden we wijngaarden tot 850m hoog. Hoe hoger de ligging, hoe trager de rijping en hoe meer gestructureerd en complex de wijnen. In de heuvels vinden we nauwelijks irrigatie (moeilijk om het water zo hoog te pompen), maar dat vormt geen probleem omdat het meer regent in de heuvels en omdat de oudere wijnstokken die we hier vinden, minder behoefte hebben aan water.


Bron: Vino Magazine - Door Dirk Rodriguez en Marc Vanel

Meer
Toont 1 - 1 van 1 item
Toont 1 - 1 van 1 item